Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 8 de novembre del 2013

De erroribus

Diu la dita:

“Errare humanum est, perseverare autem diabolicum”

Errar és humà, perseverar en l'error és diabòlic.

I segons la Viquipèdia, aquesta és una frase falsament atribuïda a Agustí d'Hipona, un dels pares de l'Església catòlica, del segle Vè, i dic falsament atribuïda perquè és una frase de la cultura popular llatina, que també han utilitzat autors com Tit Livi o Ciceró.

El d'Hipona, en realitat digué:

“Humanum fuit errare, diabolicum est per animositatem in errore nomere”.

Errar és humà, quedar-se en l'error per malvolença persistent és diabòlic.

La frase no es modifica substancialment fins que, el 1709, el famós poeta britànic Alexander Pope, el tercer més popular després de Shakespeare i Tennyson, autor també de nombroses cites com aquella que diu:

“Les millors fruites són les que han estat picades pels ocells: així els millors homes són aquells en qui s'aferrissa la calumnia.”

Pope, doncs, digué:

“Fer errors és humà, perdonar és diví.”

Com no podia ser d'una altra manera, atenent que era un poeta. Aquesta cita, ha estat la que ha fet fortuna els últims 300 anys. Curiosament presa des d'un punt de vista probablement erroni, com si l'ésser humà, perdonant, fes el pas de semblar-se als déus i no en una altra possible lectura: perdonar no és possible, ans és prerrogativa única dels déus i no dels homes.

I arribem avui, al 2013, i d'autor anònim, però sobre la qual me'n guardaré ben prou d'adjudicar-me l'autoria, on el poeta de la xarxa diu, parafrasejant en part a Pope:

“Errar és humà,
perdonar és diví,
però engegar a la merda és SENSACIONAL!”

Per en J.R.T., no tinguis cap angúnia davant de la calumnia, ets un dels millors homes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ràpid, que el món s'acaba!