Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 24 de novembre del 2014

Psicopolítica

Big Deal

El Big Data no solo aparece en la forma de Big Brother, sino también de Big Deal. El Big Data es un gran negocio. Los datos personales se capitalizan y comercializan por completo. Hoy se trata a los hombres y se comercia con ellos como paquetes de datos susceptibles de ser explotados económicamente. Ellos mismos devienen mercancía. El Big Brother y el Big Deal se alían. El Estado vigilante y el mercado se fusionan.

La empresa de datos Acxiom comercia con datos personales de aproximadamente 300 millones de ciudadanos estadounidenses, esto es, de prácticamente todos. Acxiom sabe más de los ciudadanos estadounidenses que el FBI. En esta empresa, los individuos son agrupados en 70 categorías. Se ofertan en el catálogo como mercancías. Aquellos con un valor económico escaso se les denomina waste, es decir, "basura". Los consumidores con un valor de mercado superior se encuentran en el grupo Shooting star. Son dinámicos, de 36 a 45 años, se levantan temprano para hacer footing, no tienen hijos, están casados, les gusta viajar y la serie de televisión Seinfeld.

El Big Data da lugar a una sociedad de clases digital. Los individuos que son clasificados en la categoría "basura" pertenecen a la clase más baja. A aquellos con una puntuación baja se les niega el crédito.

Llegint-lo recordo converses amb gent del món bancari on, a la meva pregunta: com és que el banc tal o qual, no et cobra comissions i tot és tan superperfecte que semblen una ONG? Resposta: comercien amb les teves dades. Els bancs "normals" han de pagar per les bases de dades, aquests les venen i en fan negoci, perquè els seus impositors renuncien a la seva privacitat a canvi de la condonació de comissions i altres. I si són holandesos ... més. I és que els holandesos, entre bancs i diamants ...

En su curso sobre Spinoza de 1980, Deleuze observa lo siguiente: "Literalmente, yo diría que se hacen los idiotas. Hacerse el idiota siempre ha sido una función de la filosofía". Es una función de la filosofía representar el papel de idiota. Desde un comienzo, la filosofía está muy unida al idiotismo. Todo filósofo que genera un nuevo idioma, una nueva lengua, un nuevo pensamiento, habrá sido necesariamente un idiota. Solo el idiota tiene acceso a lo totalmente otro. El idiotismo descubre al pensamiento un campo imanente de acontecimientos y singularidades que escapa a toda subjetivización y psicologización.

Byung-Chul Han. Psicopolítica. Barcelona, 2014. Herder

Catalogació: n'espero el següent gairebé amb la mateixa ansietat que espero el següent Camilleri. I que no se m'ofengui cap dels dos.

6 comentaris:

  1. Extraordinàries citacions. Ara, la de Deleuze -com habitualment em passa amb ell- em sembla d'entrada una poca-soltada. O una idiotesa. I en acabat veig que idiotesa, per a ell, pot suposar una singularitat filosòfica remarcable. Jo sempre pensava que aquesta mena de singularitats, d'excepcions en la continuïtat espaciotemporal del llenguatge, eren patrimoni de la poesia. Però vés a saber... potser els més grans filòsofs són els que es mouen en el llindar de la poesia. O plenament a dins d'ella.

    ResponElimina
  2. Potser no a la categoria 70, però jo em veig a la cua, per allà la 68 o 69...
    Tot i que imagino que tenir un compte obert a Vimeo deu donar un grapat de punts; potser tants com tocar el Chul Han. A saber com s'ho maneguen per a estratificar-nos!
    Passi, passi, Sr. Big Data, que veurà el piset.

    ResponElimina
  3. Estic solter i m’agrada Seinfeld. M’hauria de preocupar?

    ResponElimina
  4. pons007, fas footing?

    Girb, penso que haurem de conformar-nos :(

    Eduard, filosofia i poesia? bé, jo penso que els poetes no són classificables d'idiotes, per això no poden ser filòsofs ... o no ^^

    ResponElimina
  5. Hola, No me'n puc estar de preguntar si ets client d'un banc d'aquests holandesos que parles? No ho sé, per dir-ne algun, Triodos Bank, per exemple. A on jo treballo, de 10 persones, 4 cobrem la nomina per un banc d'aquests i tu ... no ens passa res ... fins i tot som força normals ....

    ResponElimina
    Respostes
    1. La meva àvia els guardava al forn fins que un dia no ho va recordar, i va encendre el forn .... i evidentment fum fum fum, i l'àvia era molt normal.

      Elimina

ràpid, que el món s'acaba!