Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 4 de juny del 2015

Llibertat de consciència

d'aquí

"Vegem ara el tercer problema, que és el més important. Fins i tot els plantejaments antireligiosos més imparcials són incompatibles amb una aplicació exhaustiva del principi del respecte igualitari. El que diu la posició antireligiosa és: "Aquí estem nosaltres, els il·lustrats". El filòsof Daniel Dennett (Dennet 2003, 2006) qualifica els seus seguidors i ell mateix de brights (intel·ligents o il·luminats). És com si digués: "Nosaltres, els il·luminats, veiem les coses amb més claredat que vosaltres, els ignorants". I aquesta no és una bona manera de tractar les altres persones ..."

Sóc atea, i crec, formalment, que les religions han estat l'excusa perfecta per fer prevaldre l'interès propi i les maldats més aberrants en aquest món. Probablement, aquesta actitud meva sigui derivada d'una cultura on la Inquisició va fer-se seu l'estat, i així ens està anant encara ara. On posem la creueta de l'IRPF? Tenim gaire opcions? El cas és que, malgrat pensar això, no sóc antireligiosa, per tant, llegir sobre aquests temes, en aquest cas de mans d'una filòsofa americana amb totes les especificitats que aporta aquest fet -no oblidem que és una nació on Déu ho permea tot, o gairebé-, em proporciona un debat, intern i interessant, que no voldria defugir de cap de les maneres.

Nussbaum, Martha C. Llibertat de consciència. Barcelona, 2010. CCCB

Catalogació: interessant per repensar els per què fem el que fem i si hi cal començar a llegir la nostra realitat des d'un altre punt de vista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ràpid, que el món s'acaba!