Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 17 de juny del 2014

Pols nova de runes velles




"- Que no s'ha acabat , la guerra?
- Les guerres no s'acaben mai.

[...]

" ... la història d'un Daniel Bastida que, encara infant i arran de la derrota del bàndol republicà a la guerra 1936-1939, passa la frontera francesa amb els seus familiars. Ja durant la fugida mor part de la seva família i en arribar a França és internat al camp de concentració d'Argelers."

D'aquí ens trobem en la narració d'una fugida constant. Què va ser d'aquells que van haver de fugir de casa? Què va ser d'aquells infants que no van participar en la lluita política dels seus pares i en van haver d'entomar les conseqüències sense comprendre res? En Pedrolo ens passeja per una França escassa, d'un nen exiliat en una família descomposta i que no s'adapta, fins una Amèrica estrangera, terra de l'oportunitat de malviure com arreu, d'un home sol que no sap qui és ni tampoc on trobar-se.

Pedrolo, Manuel de. Pols nova de runes velles. Barcelona, 1992 (1a ed 1977). Edicions 62

Catalogació: és d'en Pedrolo, no cal dubtar-ne. Ah! i en alguns moments he tingut la sensació d'estar en una novel·la d'en Hammet. No m'estranya coneixent la flaca de l'autor.

3 comentaris:

  1. Ostres! Vaigllegir totes les novel.les de Temps obert, que explicaven les diferents opcions de la vida del Daniel Bastida i aquesta em falta... (No eren totes doncs) L'hauré de buscar...

    Quin projecte, aquest de Temps obert! M'encanta!

    ResponElimina
  2. Feia temps que no sentia a parlar de Pedrolo! Va haver-hi una època que vaig llegir un munt de llibres seus.

    ResponElimina
  3. Molt oportuna referència, ara que commemorem 75 anys d'aquell exili. No coneixia aquesta novel·la. Fa anys que no visito Pedrolo!
    Ja va tocant...

    ResponElimina

ràpid, que el món s'acaba!