Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 31 d’agost del 2014

Canya al Borbó!

d'aquí
L'humor gràfic i la sàtira política sempre s'ha menystingut més enllà de la celebració de la publicació de la vinyeta en el seu moment. Normal si veus que al poc temps la realitat supera allò publicat i que t'obliga a llegir-lo contextualitzant contínuament. Justament això és el que me'l fa interessant, l'obligació d'anar una mica més enllà del somriure per l'encert d'una vinyeta que, al no ser d'ultimíssima actualitat, fa necessària una mica de recerca.

Capdevila, Jaume (comp.). Canya al Borbó!. Barcelona, 2009. Llibres de l'Índex.

Catalogació: Interessant recopilació que seria del tot perfecta afegint-hi el material -ben sucós- editat del 2009 ençà.

dissabte, 30 d’agost del 2014

El secret del meu turbant


d'aquí

Diuen que hi ha una cosa pitjor que ser pobre, ser dona pobra. Però podríem afegir que encara hi ha un estat pitjor: ser dona, pobra i afganesa. La Nadia Ghulam ens ho demostra en aquest llibre feridor per la seva senzillesa.





Ghulam, Nadia - Rotger, Agnès. El secret del meu turbant. Barcelona, 2011. Columna

Catalogació: Sí, ja ho sé, sembla que us faci un tour de llegir llibres, però per això existeixen les vacances: per fer baixar la pila. Un llibre de testimoni ben escrit, que t'implica en la història per la proximitat en el temps i la significació que ha tingut l'Afganistan en el nostre món. Malgrat que, hores d'ara, aquest país sembla que hagi desaparegut de la faç de la terra, ja no resulta un territori esfereïdor i ara cal esgarrifar-nos per altres coses. Endavant Nadia, que hi ha moltes dones que necessiten homes-dona com tu!

divendres, 29 d’agost del 2014

Achilipú

S'ha mort en Peret i aprofito per acompanyar la família en el sentiment. No acostumo a fer gaire homenatges, perquè morir-se sol ser normal, prefereixo valorar allò fet en vida que no pas donar valor a algú només pel fet d'haver-se mort, i en Peret es mereix l'homenatge d'allò que era, d'allò que va fer i d'allò que feia, encara ara.

No vivim per sempre, però els artistes poden pretendre que la seva obra els sobrevisqui. No dubto que Peret sobreviurà. I és que per a alguns, els que vam néixer als seixantes i que encara no sabíem ben bé que passava quan es va morir el dictador, en Peret formava part del nostre paisatge musical.

Molta gent li va fer fàstics durant uns anys perquè, per a ells, representava la poca profunditat intel·lectual del franquisme, i preferien la Nova Cançó, en Brassens o la Joan Baez. Jo no vaig saber res de tot això fins que vaig ser prou gran, era música de pares. I no faré com un company meu de classe que, anys a venir, i al meu davant, se la va passar presumint d'haver lluitat contra el franquisme en la seva jovenesa. Si teníem dotze anys quan es va morir Franco!

Al meu barri, creat amb l'allau immigratòria dels seixanta, la ràdio sonava a cada cuina i a cada cosidor. I el carro de l'Escobar, la jaca de l'Estrellita Castro i el borriquito del Peret sonaven, abans i després de caure les lágrimas en la arena.

Després vaig fer el salt als Sex Pistols. Però no renegaré mai de l'Achilipú (apú, apú, achiiiiliiii ...) de las Grecas, ni de la rumba d'en Peret.

Divertir-se no hauria d'estar mai prohibit, ni tan sols mirat pel damunt de l'espatlla. Em sap greu que t'hagis mort, em queies bé. I t'agraeixo les bones estones i les bones ballades. I l'alegria que donaves a totes les mestresses que estenien la roba dels marits manobres, guixaires, fusters, i dels seus fills que anaven a escoles on elles no havien arribat mai.

El zoo d'en Pitus i L'amiga més amiga de la Formiga Piga


- He vist que el món és rodó i que tot el que puja, cau. Tot el que s'aguanta enlaire, algun dia caurà. Cauen les fulles, la fruita es desprèn, els ocells baixen per menjar i fer el niu, els núvols es converteixen en aigua i arriben a la terra en forma de pluja, els avions aterren ...

- Apa! -va riure la MOsca-. Tot això no és cap secret. Ho sap tothom ...

- Però jo no ho he descobert fins avui ... I ara sé que la terra és rodona perquè com més ens allunyem del formiguer, més ens hi acostem. No ho enteneu?

Els amics van callar un moment.

- No ho entenc -van confessar l'Ós Talòs i el Llop Xop.

- És clar -va aclarir l'Ós Enginyós-, si fas un viatge rodó, com més caminis més t'acostaràs al punt de partença.

Què no tinc edat? Però si a la contraportada hi posa "a partir de 7 anys"! La realitat és que els vaig trobar a Amazon mentre buscava llibres pel meu nebot de 9 anys. No cola? Doncs sí, és veritat i vaig pensar: "els compraràs per a en Joan", perquè el meu nebot es diu Joan. Després vaig pensar en quants exemplars n'havia arribat a vendre entre els vint-i-un i els vint-i-cinc anys, quan vaig treballar en una llibreria, centenars! I mai els havia obert. Lleig, molt lleig. Ara era l'hora.

Sorribas, Sebastià. El zoo d'en Pitus. Barcelona, 2012 (49a edició!). La galera.
Teixidor, Emili. L'amiga més amiga de la Formiga Piga. Barcelona, 12 (18a edició!). Cruïlla

Catalogació: La veritat és que prefereixo llegir filosofies de la Formiga Piga que no pas d'en Coelho.

dijous, 28 d’agost del 2014

El color de la magia

d'aquí

Què us pensàveu, que només llegeixo llibres seriosos? Doncs també m'he llegit aquest. Cal aclarir que me'l vaig comprar ara fa tres anys en una benzinera d'Horta de Sant Joan i que no havia tingut esma d'encetar-lo. Però la realitat és que m'ho he passat d'allò més bé, un cop m'he aclarit amb tants de personatges i noms estrafolaris, és clar.

Pratchett, Terry. El color de la magia. Barcelona, 2011.

Catalogació: La mateixa història de sempre explicada d'una manera absurda i tan divertida com una pel·lícula d'acció d'aquelles del dissabte a la tarda quan érem petits i cridàvem entusiasmats quan guanyaven els bons. Per què no els tradueixen al català? seria més fàcil, per a mi, és clar.

dimecres, 27 d’agost del 2014

Maquis i masovers, tragèdia a la muntanya

d'aquí

La misèria endèmica de segles d'un territori agreujada pels que pretenen sobreexplotar el no res després de la Guerra Civil abusant de l'autoritat fins a límits insospitats, és el tema d'aquest llibre.

Rovira Climent, Joan Josep. Maquis i masovers, tragèdia a la muntanya. Barcelona, 2011. Cinctorres Club.

Catalogació: una peça més en el monumental trencaclosques de la recuperació de la nostra història. La nostra veritable història.

dimarts, 26 d’agost del 2014

Diari de bord. Data estelar: 260814. Dia 69

d'ahir a la tarda al fb
Hola Toti, tot ok? on pares?
fa prop d'una hora

siii

tot genial he estat vivint a les muntanyes
eiiii

als 4000-5000
què bé llegir-te!

amb pastors de cabres

acabo de tornar a la civilitzacio
amb pastors de cabres! uf! puces!

vaig dormir a una cova de cabres a 4000-5000 i no em van picar

no em preocupen massa les puces
bé, potser no suporten tanta alçada
què et preocupa, doncs?

re
i amb què parles amb els pastors de cabres?

estic amb dos colegues indis q he fet

em fan de traductor
i aquests indis també volten pels puestos?

no entenc la pregunta xd
si fan com tu, de viatjar

mes o menys
i ara què faràs?

no ho se ja us dire
bé, mentre ens vagis dient alguna cosa ja ens està bé
i on estàs ara de la civilització?

kasol

civilitzacio total


jo nomes em moc amb indis gairebe
i tens hospedatge una mica decent?

weno

la tenda esta una mica perjudicada

un bufal la va confondre amb una roca

son com elefants de muntanya xd
ja

pero si mhospedo prou b
si vas trobant llocs prou barats ...

a no si ja no tinc diners xd
no tens diners? i doncs?

prou barats significa gratis

dont worry, es prou facil viure sense diners aqi


als temples menjo gratis i bo


dont worry

apaaa
un petó

un peto