Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 16 de setembre del 2015

El món resplendent

d'aquí

"Per més anòmala que pugui semblar als altres, la vida és normal per a qui la viu cada dia."

Després que em comprés el llibre en format digital, després de llegir-ne l'apunt de l'Allau (original, oi?) em vaig immergir en aquest documental en format llibre. Té raó l'Allau quan parla de fredor, tinc la sensació contínua d'estar tothora amb una càmera sobre l'espatlla (ha de ser de les "d'abans", que pesi, sinó és com si no fessis feina).

Quan era petita i la mare em feia anar a la carnisseria a recollir la comanda, sempre em distreia amb un pòster que tenia el carnisser al taulell de la vedella -al del be n'hi havia el que li corresponia- on hi deia "despiece bovino". Tot el llibre he tingut aquest pòster al cap i m'he anat repetint, talment com si fos un mantram dels de la Sweet Autumn (un dels personatges): despiece bovino despiece bovino despiece bovino ... 

L'autora, en un intent de veracitat, et desmunta, peça a peça, la Harriet. No l'estima, i si ho fa és amb un cert menyspreu, com si el seu fracàs fos la seva única responsabilitat. Reconec que m'ofèn una mica, i em xoca que la Harriet Burden dugués a terme una lluita feminista d'una manera tan unipersonal, un un món on els moviments feministes, els de Guerrilla Girls entre altres, estava a l'ordre del dia.

"Els pensaments de venjança sempre provenen del dolor de la impotència. Pateixo es converteix en patiràs. I no ens enganyem: la venjança revigoritza. Ens concentra i ens anima, i suprimeix el dolor, perquè ens fa manifestar les emocions. El dolor ens fa miques. En la venjança ens convertim en una arma punxeguda apuntada a un objectiu concret. Per més destructiva que sigui a llarg termini, durant un temps té la seva utilitat."

Hustvedt, Siri. El món resplendent. Barcelona, 2014. dgt. Ed. Anagrama. Traducció Ferran Ràfols Gesa

Catalogació: una protagonista obcecada i SOLA!? als vuitanta occidentals? Costa una mica d'empassar. He sentit llàstima per ella, per com els altres, els del seu entorn, l'autora inclosa, han dut a terme el seu despiece bovino. M'he quedat amb més preguntes que respostes i això no és pas dolent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ràpid, que el món s'acaba!