Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 11 de maig del 2015

Felicitats Olga!

d'El cau de Calpurni

L'autora Júlia Costa em va convidar a aquesta iniciativa i no vaig trigar gens ni mica a afegir-m'hi. Costa poc admirar algú com l'Olga, té totes les virtuts necessàries per a ser un referent cultural del nostre país.

Faig una recerca a la meva base de dades, d'ella tinc quatre títols (L'agonia de Severià Vargas, Un cadàver per sopar, La inundació, Al meu cap una llosa), i sé que en vaig llegir un parell més a la biblioteca del meu pare i que penso que van anar a petar a la del meu germà.

És poc, ho reconec, però hi ha autors, com el mateix Pedrolo, que els vaig comprant conforme els vaig trobant i no pas expressament, i no resulta gaire fàcil, la veritat. És gairebé un esport, són els llibres els que em troben a mi sense que jo els busqui. Aquests autors, són d'una importància cabdal en la literatura catalana, perquè ens la van situar en el món real; són els artífexs de la modernització del nostre llenguatge literari, de l'apertura al món; són els que ens van donar oxigen quan vivíem en un món literari ofegat per narratives pretèrites -i no pas dolentes- però que ja no parlaven en l'idioma de la realitat; i són, hores d'ara, els autors bandejats pel sistema (i aquí sí que s'escau parlar de sistema i de castes).

En l'Olga hi afegim altres qualitats, la de ser dona en un món on, malauradament, encara resulta una heroïcitat exercir-ne; la de ser tarragonina -quan viure lluny de la capital sembla que et converteix en invisible-; i la de ser excel·lent en l'exercici de la literatura -ser bo, manta vegades, no és pas un valor positiu-.

Visc en un país on les editorials més punteres i amb gran difusió funcionen per beneficis, i no pas de tipus cultural precisament. On prefereixen promocionar cent mil vegades qualsevol gasòfia estrangera abans que promoure la qualitat nostrada.

És per això i, indubtablement, per la seva obra, extensa, premiada i d'una qualitat indiscutible, que m'agradaria que algú que hi tingués res a dir pensés que l'Olga Xirinacs, la meva admirada Olga, es mereix el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

I, tot sigui dit; per molts anys Olga!

1 comentari:

  1. Se'l mereix, i tant!
    Per això avui venim a reivindicar la seva obra, la seva persona i a felicitar-la en el dia del seu aniversari.
    Una abraçada, Clídice.

    ResponElimina

ràpid, que el món s'acaba!