"Despertau-vos, despertau-vos, catalans adormits, no sepulteu vostra honra, vostres lleis i llibertat de vostra amada Pàtria en la negra obscuritat d'una perpètua, deplorable esclavitud". Aquest començament correspon a un text sens dubte pamfletari però raonat, potser desesperat, publicat el novembre del 1713 amb el descriptiu títol de Despertador de Catalunya. Desterro de la ignorància. Antídot contra la malícia. Foment de la paciència. Remei a la pusil·lanimitat.
Aquest, el 2015, serà per mi l'any de llegir els llibres que hagin parlat del 2014. Tard? no, mai és tard, i menys en història. Per tant aniran caient, perquè volten per casa, en format regal benintencionat.
Gabancho, Patrícia. Les dones del 1714. Barcelona, 2014. Columna
Catalogació: un bon llibre per passejar-se pels fets del 1714, amb l'excusa de seguir la petja femenina, de la qual, cal reconèixer-ho, se'n troba poc relat. I no és pas perquè l'autora no ho provi, sinó perquè la realitat ens diu, tossuda, que la meitat de la humanitat (més 1) poques vegades ha merescut formar part del llegat a la posteritat. Coses que passen.
El món ha estat masclista des de temps immemorials i el 1714 no en va ser una excepció. Afortunadament de mica en mica -massa lentament- el tema s'està solucionant però a vegades sobta l'interès per trobar protagonistes femenins a la Història quan en realitat la dona va ser apartada dels llocs claus de direcció política, cultural, religiosa...
ResponEliminaUn dels llibres pendents del 2014 que tinc al "rebost" -per sort, la meva dona ja m'ha agafat davantera-, a més dedicat per l'autora. I se li uneix l'anterior de la Patrícia, "la néta d'Adan", que encara no he trobat temps per llegir-me.
ResponEliminaAqt el tinc pendent per aquest any
ResponEliminaNo és un mal llibre.
ResponElimina